REGULAMIN
„POWIATOWEGO KONKURSU PRODUCENTÓW ZBÓŻ KONSUMCYJNYCH O NAJLEPSZEJ JAKOŚCI 2024 ”
I. Organizatorem „Powiatowego Konkursu Producentów Zbóż Konsumpcyjnych o Najlepszej Jakości 2024” są: Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych, Starosta Zwoleński, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, firma GRANOBA.
II. W Konkursie mogą brać udział rolnicy, którzy:
1) prowadzą gospodarstwo rolne samodzielnie lub z rodzicami oraz którzy złożyli do ARiMR imienny wniosek o płatność obszarową,
2) powierzchnia posiadanego gospodarstwa rolnego wynosi minimum 5 ha,
3) przekażą do analizy przez laboratorium zewnętrzne z atestowanymi urządzeniami do oceny próbki wyprodukowanego przez siebie zboża, które organizator konkursu wykona we własnym zakresie,
4) nie byli zwycięzcami (laureatami I miejsca) powyższego konkursu w ostatnich trzech latach,
5) wyrażą zgodę na przetwarzanie danych osobowych w zakresie określonym w oświadczeniu będącym częścią karty zgłoszeniowej.
III. Rozpropagowania konkursu każda gmina dokona wśród swojej społeczności oraz dokona zgłoszenia do konkursu na karcie zgłoszeniowej stanowiącej załącznik nr 1 niniejszego Regulaminu, osobiście lub listownie w sekretariacie Starostwa Powiatowego w Zwoleniu przy ul. Jagiełły 4, w terminie do dnia 12.08.2024 r. do godz. 1200. Każda gmina z terenu powiatu zwoleńskiego może zgłosić do konkursu maksymalnie trzech producentów zbóż konsumpcyjnych.
IV. Zbożem konsumpcyjnym podlegającym ocenie konkursowej w 2024 roku w laboratorium jest pszenica.
V. Próbki wyprodukowanego zboża zostaną pobrane z partii nie mniejszej niż 6 ton [Mg] w obecności członków Powiatowej Komisji Konkursowej do dnia 23.08.2024 r.
VI. Konkurs zostanie przeprowadzony na poziomie powiatu do dnia 30.08.2024 r.
VII. Wskaźnikiem decydującym o najlepszej jakości badanej próbki pszenicy jest zawartość białka.
VIII. Ocenie konkursowej będą podlegały próbki pszenicy o następujących wartościach parametrów badań laboratoryjnych:
-- zawartość białka – min 12,5 %
-- wilgotność - max 14,5 %
-- zawartość zanieczyszczeń - max 6,0 %
-- gęstość – min 76 kg/hl
-- liczba opadania – pow. 220 sekund
IX. W sytuacji równej zawartości białka w badanej próbce pszenicy o wyniku decydować będzie gęstość.
X. Starosta powoła Powiatową Komisję Konkursową, w skład której wchodzić będzie dwóch przedstawicieli Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych oraz Starostwa Powiatowego w Zwoleniu oraz jeden przedstawiciel Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
XI. Powiatowa Komisja Konkursowa:
1) zapozna się z kandydaturami producentów zbóż konsumpcyjnych zgłoszonymi przez gminy powiatu zwoleńskiego do konkursu na karcie zgłoszeniowej stanowiącej załącznik nr 1 niniejszego Regulaminu;
2) zapozna się z wynikami badań laboratoryjnych przebadanych próbek zbóż oraz dokona oceny zgłoszonych do konkursu zbóż konsumpcyjnych do dnia 30.08.2024 r. przyznając odpowiednio producentom zbóż miejsca od 1 do 3.
XII. Powiatowa Komisja Konkursowa dokona oceny wyprodukowanego zboża konsumpcyjnego na karcie oceny, stanowiącej odpowiednio załącznik nr 2 niniejszego Regulaminu, biorąc pod uwagę m.in.:
1) powierzchnia gospodarstwa rolnego;
2) ilość wyprodukowanych zbóż konsumpcyjnych w ostatnich trzech latach (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień);
3) wyniki przeprowadzonych badań laboratoryjnych przekazanej do analizy próbki zboża.
XIII. Oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi w dniu 08.09.2024 r. podczas imprezy „XXIV Dożynki Powiatowe – Zwoleń 2024”.